Lazada Malaysia

MEMBUAT SPOILER DI BLOG

salam blogger kepada rakan semua. Spoiler adalah salah satu lagi tutorial untuk menjimatkan lagi ruang-ruang di blog kita. Kalau kita pandang dari sudut blogger (sambil tersenyum...) kegunaan spoiler ini sesuai untuk gambar, link dan apa sahaja yang kita ingin sembunyikan sebelum menekan button "show". Caranya amat mudah dan senang di fahami. cuma ikuti langkah-langkah di bawah;

  • login ke blog anda
  • pilih "design" dan klik add a gadget.
  • klik HTML/JavaScript 
  • Dan masukkan javascrip di bawah di dalamnya.
<div><div style="margin: 5px;"> <div class="smallfont" style="margin-bottom: 2px;"><i><span style="font-weight: bold;"></span></i><input value="Show" style="margin: 0px; padding: 0px; width: 60px; font-size: 10px;" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display != &#39;&#39;) { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display = &#39;&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;Hide&#39;; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display = &#39;none&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;Show&#39;; }" type="button" /> </div> <div class="alt2" style="border: 0px inset ; margin: 0px; padding: 6px;"> <div style="display: none;"> Letakkan apa yang anda mahu disini. Mudah kan!!!!! </div></div></div></div>

  • Dan akhir sekali klik save.  
Dan hasilnya macam ni;

Letakkan apa yang anda mahu disini. Mudah kan!!!!!


Blog, Updated at: Saturday, October 23, 2010

6 comments:

  1. menarik toturial nih...
    terima kasih sebab sudi kongsi...

    ReplyDelete
  2. Saya pernah coba script yang lain. Berhasil di blog satu, tapi tidak berhasil untuk blog lain. Saya mau coba script yang ini deh, mudah2an berhasil...

    ReplyDelete
  3. eiman...Kalau untuk wordpress anda boleh surf di internet "membuat spoiler untuk wordpress".

    ReplyDelete
  4. belalang hijau...terima kasih juga saya ucapkan kerna sudi berkunjung ke blog ini.

    zmah...Takkan menarik je..tak nak cuba ke..Hek...

    ReplyDelete

Pemilik Blog tidak bertanggungjawab terhadap sebarang komen, hasutan atau unsur jenayah yang menyalahi undang-undang Negara. Setiap komen adalah liabiliti peribadi pihak yang membuat komen.

Followers

NUFFNANG