Lazada Malaysia

Recent posts slider untuk Blog

Makin ramai di kalangan para blogger ingin mencuba yang baru untuk mencantikkan blog supaya ia nampak kreatif.  Kali ini saya akan kongsikan bagaimana hendak membuat slider untuk Recent post seperti di dalam blog ini. Caranya amat mudah dan senang. Cuma copy dan paste. Ikuti lankah-langkah di bawah.
  • Login ke blog anda
  • Pilih Design dan klik Add a Gadget ataupun tambah alat.
  •  Pilih HTML/Javascrip.
  •  Dan masukkan kod di bawah ini ke dalamnya.


<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js" type="text/javascript"></script>
<style media="screen" type="text/css">
<!--

#spylist {
overflow:hidden;
margin-top:5px;
margin-bottom:-20px;
padding:0px 0px -20px 0px;
height:350px;
}
#spylist ul{
width:280px;
overflow:hidden;
float:center;
list-style-type: none;
padding: 0px 0px;
margin:0px 0px;
}
#spylist li {
width:262px;
padding: 2px 2px;
margin:0px 0px 5px 0px;
list-style-type:none;
float:none;
height:70px;
overflow: hidden;
background:#FFFFFF;
border:1px solid #ddd;
}

#spylist li a {
text-decoration:none;
color:#A32929;
font-size:12px;
height:0px;
overflow:hidden;
margin: 0px 0px;
padding:0px 0px 0px 0px;
}
#spylist li img {
float:left;
margin-right:5px;
background:#EFEFEF;
border:0;
}
.spydate{
overflow:hidden;
font-size:0px;
color:#0284C2;
padding:2px 0px;
margin:1px 0px 0px 0px;
height:0px;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
}

.spycomment{
overflow:hidden;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
font-size:0px;
color:#262B2F;
padding:0px 0px;
margin:0px 0px;
}

-->
</style>

<script language="JavaScript">

imgr = new Array();

imgr[0] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[1] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[2] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[3] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[4] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
showRandomImg = true;

boxwidth = 255;

cellspacing = 6;

borderColor = "#232c35";

bgTD = "#000000";

thumbwidth = 70;

thumbheight = 70;

fntsize = 12;

acolor = "#666";

aBold = true;

icon = " ";

text = " ";

showPostDate = false;

showcomments = false;

summaryPost = 40;

summaryFontsize = 10;

summaryColor = "#666";

icon2 = " ";

numposts = 20;

home_page = "http://URL blog anda disini.blogspot.com/";

limitspy=4
intervalspy=4000

</script>

<div id="spylist">
<script src="http://sites.google.com/site/testingsahaja/recentpostslide.js?attredirects=0&d=1" type="text/javascript"></script>
</div>

Note:
Jangan lupa save ok.
home_page = "http://URL blog anda disini.blogspot.com/";
*ubahkan tulisan yang berwarna kuning ke alamt blog anda.

Selamat mencuba.

Sumber: maribinablog


Blog, Updated at: Saturday, November 27, 2010

10 comments:

  1. Salam tuan,
    Terima kasih di atas sumbangan yang paling menarik minggu ini.

    ReplyDelete
  2. @mukapetang Sama-sama. terima kasih juga kerna sudi berkunjung ke sini.

    ReplyDelete
  3. salam,
    saya pun teringin nak pasang barang ni, terima kasih sudi berkongsi tips.

    ReplyDelete
  4. Salam tuan,
    Terima kasih di atas sumbangan yang paling menarik minggu ini.

    ReplyDelete
  5. @melanau blogger terima kasih juga jerana sudi datang kesini. selamat mencuba

    ReplyDelete
  6. @best internet business saya juga mengucapkan selamat datang ke blog ini.

    ReplyDelete
  7. thanks for sharing..walaupun nampak macam susah..tapi nanti saya cuba..=)

    ReplyDelete
  8. @alienelliz sayarasa tak lah susah sangat. copy,paste dan tukar je....semoga berjaya.Terima kasih juga kerna sudi kesini.

    ReplyDelete
  9. thx saya udah terapin dan hasilnya BERHASIL

    ReplyDelete

Pemilik Blog tidak bertanggungjawab terhadap sebarang komen, hasutan atau unsur jenayah yang menyalahi undang-undang Negara. Setiap komen adalah liabiliti peribadi pihak yang membuat komen.

Followers

NUFFNANG