Lazada Malaysia

Keluarga tuntut mayat Gaddafi


photo credit to myMetro

MISRATA (Libya): Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) akan mengakhiri serangan udara di Libya, sementara keluarga Muammar Gaddafi menuntut mayat pemimpin itu untuk dikebumikan dengan sempurna selepas kematian secara misteri pemimpin berkenaan menamatkan pemerintahannya selama 42 tahun.
Dalam satu kenyataan di stesen televisyen berpangkalan di Syria, keluarga Gaddafi menuntut mayat Gaddafi, anak lelakinya, Mo’tassim dan beberapa lagi pengikut setia pemimpin terbabit yang terbunuh, Khamis lalu.
“Kami menyeru Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan Amnesty International menggesa Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) menyerahkan mayat pejuang syahid berkenaan kepada suku kaum kami di Sirte bagi membolehkan mereka melakukan upacara pengebumian mengikut syariat Islam,” kata kenyataan itu.

Dalam satu kenyataan pada sidang akhbar lewat malam kelmarin, Setiausaha Agung Nato, Anders Fogh Rasmussen berkata, tentera sekutu Barat sudah mengambil keputusan untuk menghentikan operasi pada 31 Oktober depan.


Seperti pegawai Barat lain, Rasmussen tidak menyuarakan kekesalan atas kematian mengerikan bekas pemimpin Libya itu yang ditangkap masih hidup oleh tentera NTC tetapi sudah mati ketika dibawa ke hospital.

Gaddafi yang cedera dan masih hidup ditangkap ketika bersembunyi di dalam saluran pembetung air di bawah jalan raya. Masyarakat dunia kemudian menyaksikan beberapa rakaman video menunjukkan beliau diseksa pejuang NTC yang menangkapnya ketika dia merayu supaya mereka menghormati haknya sebagai manusia.

Pegawai NTC berkata, Gaddafi kemudian mati di dalam ambulans akibat kecederaan dialami, tetapi pemandu ambulans, Ali Jaghdoun memberitahu media, Gaddafi sudah mati ketika dia mengangkut mayat pemimpin itu.

“Saya tidak cuba untuk menyelamatkannya kerana beliau sudah mati,” katanya. Kenyataan itu mengukuhkan lagi dakwaan Gaddafi dibunuh tentera NTC sebelum beliau sempat dibicarakan.

Sementara itu, badan hak asasi kemanusiaan PBB berkata, siasatan perlu dilakukan bagi memastikan sama ada Gaddafi dibunuh atau sebaliknya. - Reuters

Sumber myMetro

VIDEO: Saat-saat akhir kematian Gaddafi


Blog, Updated at: Sunday, October 23, 2011

0 comments:

Post a Comment

Pemilik Blog tidak bertanggungjawab terhadap sebarang komen, hasutan atau unsur jenayah yang menyalahi undang-undang Negara. Setiap komen adalah liabiliti peribadi pihak yang membuat komen.

Followers

NUFFNANG