11 April cuti umum pertabalan Agong

PUTRAJAYA 24 Feb. – Istiadat pertabalan Yang Dipertuan Agong, Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah, akan diadakan pada Rabu, 11 April ini di Balairong Seri, Istana Negara diikuti Majlis Santapan Diraja pada sebelah malam.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan berkata, sempena istiadat tersebut kerajaan mengisytiharkan 11 April sebagai hari kelepasan am tambahan bagi seluruh negara.

‘‘Pengisytiharan hari kelepasan am tambahan ini dibuat berdasarkan Seksyen 8 Akta Hari Kelepasan Am 1951 (akta 369) bagi Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan manakala Sabah dan Sarawak boleh mengambil tindakan mengikut undang-undang negeri masing-masing,” kata kenyataan itu di sini hari ini.

Istiadat pertabalan itu sempena pelantikan baginda bagi menggantikan Sultan Mizan Zainal Abidin yang telah tamat tempoh pemerintahan pada 12 November tahun lalu.

sumber Utusan Malaysia Online

Renungkan Sejenak | Teka Teki Imam Al Ghazali kepada anak muridnyaSoalan Pertama

Imam Ghazali : Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?

Lalu beberapa orang murid menjawab:
Murid 1 : Orang tua
Murid 2 : Guru
Murid 3 : Teman
Murid 4 : Kaum kerabat


Imam Ghazali : Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran:185) .


Soalan kedua

Imam Ghazali : Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?
Lalu beberapa orang murid menjawab:

Murid 1 : Negeri Cina
Murid 2 : Bulan
Murid 3 : Matahari
Murid 4 : Bintang-bintang


Iman Ghazali : Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.


Soalan ketiga

Iman Ghazali : Apa yang paling besar didunia ini ?

Lalu beberapa orang murid menjawab:

Murid 1 : Gunung
Murid 2 : Matahari
Murid 3 : Bumi


Imam Ghazali : Semua jawapan itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka .“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai. ” (Surah Al-A’raaf, Ayat 179)


Soalan keempat

Imam Ghazali : Apa yang paling berat didunia ?

Lalu beberapa orang murid menjawab:

Murid 1 : Baja
Murid 2 : Besi
Murid 3 : Gajah


Imam Ghazali : Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah(pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.

Soalan kelima

Imam Ghazali : Apa yang paling ringan di dunia ini ?

Lalu beberapa orang murid menjawab:

Murid 1 : Kapas
Murid 2 : Angin
Murid 3 : Debu
Murid 4 : Daun-daun


Imam Ghazali : Semua jawapan kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat. Na’uzubillahiminzaa lik.


Soalan keenam

Imam Ghazali : Apa yang paling tajam sekali didunia ini ?

Murid- Murid dengan serentak menjawab : Pedang


Imam Ghazali : Itu benar, tetapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA . Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

Renung-renungkanlah dan selamat beramal.

Menarik | Jet peribadi Jackie Chan dipamer

photo credit to kosmo
photo credit to kosmo


SINGAPURA - Sebuah jet peribadi milik pelakon dan pengarah terkenal, Jackie Chan dipamerkan pada Pertunjukan Udara Singapura di sini pada minggu lalu.
Jet Legacy 650 itu yang berwarna putih, merah dan kuning diilhamkan daripada mitos haiwan naga dalam kepercayaan bangsa Cina.
Chan menjadi duta syarikat Embraer yang mengeluarkan jet itu.
Jet itu mempunyai 13 kerusi dan berharga AS$31.5 juta (RM95.87 juta), lapor agensi berita AFP semalam.

Ia dipamerkan sebagai sebahagian daripada kempen promosi penjualan oleh syarikat Embraer.
"Asia Pasifik, seperti yang anda ketahui, merupakan satu pasaran yang semakin berkembang," kata Presiden Embraer, Ernets Edwards.
Asia kini mempunyai bilangan jutawan kedua paling ramai selepas Amerika Syarikat, menurut kajian Pengurusan Kekayaan Merrill Lynch Global dan Capgemini. - Agensi

2,183 Pemilih Di P.Pinang Digesa Tukar MyKad

GEORGE TOWN, 17 Feb (Bernama) -- Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Pulau Pinang Jumaat menggesa 2,183 pemilih yang status mereka diragui supaya menukar kad pengenalan kepada MyKad secepat mungkin jika mereka mahu mengekalkan status sebagai pemilih berdaftar.

Pengarahnya Morat Pora berkata kegagalan mereka berbuat demikian akan menyebabkan nama mereka digugur sebagai daftar pemilih untuk Pilihan Raya Umum ke-13 ini.

"Apabila kita rujuk dengan JPN (Jabatan Pendaftaran Negara) kad pengenalan mereka tidak aktif (masih menggunakan kad pengenalan lama). Jadi bila kad pengenalan tidak aktif, kita (SPR) tidak boleh kekalkan mereka dalam daftar pemilih.

"Kita sudah pamerkan senarai nama ini sehingga 31 Dis 2011. Kemudian, atas permintaan PSC (Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Penambahbaikan Pilihan Raya) kita lanjutkan sehingga 31 Jan 2012. Tetapi, sehingga semalam kita cuma terima sembilan maklumbalas dari 2,183 pemilih ini," katanya pada sidang akhbar di sini.

Katanya, jumlah rakyat yang berumur 21 tahun ke atas bagi tempoh itu ialah 957,350 orang dan ini bermakna 154,046 orang atau 18.2 peratus daripada warga yang layak mengundi masih tidak mendaftar sebagai pemilih.

-- BERNAMA

Wartawan mati dibedil

RIO DE JANEIRO: Seorang wartawan Brazil ditembak mati oleh penyerang tidak dikenali, wartawan kedua ditembak mati kurang daripada dua minggu di negara Amerika Selatan itu.

Pengarang laman berita Mercosul News, Paulo Rodrigues mati di Ponta Para di negeri Mato Grosso do Sul di selatan kira-kira jam 11.30 malam waktu tempatan selepas ditembak beberapa kali oleh dua lelaki yang menunggang motosikal, lapor laman berita itu.


“Laporan awal menyatakan jenayah terhadap wartawan mungkin berunsur politik, tetapi polis juga tidak menafikan wujudnya motif lain,” lapor kenyataan itu.

Rodrigues, 51, juga adalah pengarang akhbar Jornal da Praca. Organisasi wartawan negeri menyeru pihak berkuasa “mengambil tindakan segera bagi memastikan jenayah itu diselesaikan dan pihak yang bersalah dihukum”.

Minggu lalu, Mario Lopes, 50, pengarang laman berita Vassouras na net, yang mengkritik ahli politik tempatan, hakim dan polis ditembak mati bersama teman wanitanya di Rio de Janeiro.

“Kami sedih dengan pembunuhan Paulo Roberto Cardoso Rodrigues,” kata penyalaras program kanan Amerika di Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan (CPJ). “Pembunuhan dua wartawan ini dalam tempoh singkat mencetuskan kebimbangan kepada media Brazil,” katanya. - AFP

Sumber myMetro

Tahukah anda part 2

sekadar hiasan

Lagi Fakta Menarik Tentang Manusia
  • Pada retina mata, terdapat lebih 100 juta sel yang cukup sensitif terhadap cahaya.
  • Mata wanita akan berkelip lebih dua kali ganda berbanding lelaki.
  • Apabila seseorang bercakap,secara puratanya 300 titisan air liur akan keluar dalam tempoh satu menit,iaitu kira-kira 2.5 titisan bagi satu perkataan.
  • Orang yang menggunakan tangan kanan kebiasaannya menggunakan tangan kiri untuk menggaru,manakala orang kidal pula menggaru menggunakan tangan kanan.
  • Manusia akan hilang sebanyak 50 peratus deria rasa pada usia 60 tahun.
Baca Juga Tahukah Anda Part 1

Penyanyi Terkenal Whitney Houston Meninggal DuniaPenyanyi ratu muzik pop Whitney Houston telah meninggal dunia pada usia 48 tahun.Lagu terkenal beliau seperti HOW WILL I KNOW YOU,SAVING ALL MU LOVE FOR YOU DAN I WILL ALWAYS LOVE YOU.Kuching | Ujian DNA Tentukan Mayat Yang di Temui

KUCHING: “Biarlah ujian DNA (asid deoksiribonukleik) yang menentukannya, tetapi saya bersedia menerima segala kemungkinan,” kata Roni Sahari, 59, bapa kepada Mohd Idris yang hilang dan dikhuatiri lemas di Sungai Midin, di sini, Rabu lalu.

Mengulas penemuan kepala manusia di Ulu Sungai Samariang, petang kelmarin, Roni berkata, ia bukan anaknya berdasarkan gigi selepas melakukan pengecaman di bilik mayat Hospital Umum Sarawak (HUS), kelmarin.


“Tidak ada bukti mengatakan kepala ditemui itu milik anak saya kerana keadaannya tidak sempurna. Hanya keputusan ujian DNA yang akan diketahui beberapa hari lagi dapat menentukan perkara itu.

“Namun saya berserah dan sedia menerima segala kemungkinan kerana sudah beberapa hari kejadian berlaku. Bagaimanapun jika anak saya meninggal dunia, saya berharap jasadnya ditemui bagi membolehkan ia disemadikan dengan sempurna,” katanya, semalam.


Roni berkata, sepanjang 17 tahun tinggal di kampung itu, belum ada kejadian penduduk menjadi mangsa buaya.


“Jika benar anak saya mati dibaham buaya, ia kejadian pertama berlaku di kampung ini dan penduduk kampung perlu lebih berwaspada selepas ini,” katanya.

Sementara itu, tinjauan Metro Ahad mendapati, sebahagian besar penduduk kampung percaya mangsa dibaham buaya selepas melihat kelibat reptilia ganas itu berhampiran kawasan kejadian.


Penduduk, Herry Yuzan, 30, berkata dia pernah melihat anak buaya ketika pergi ke sungai untuk mencari kayu bakau.

“Beberapa penduduk lain juga pernah terserempak dengan anak buaya ketika turun ke sungai. Kami percaya, jika ada anaknya, pasti ada ibunya,” katanya.

sumber mymetro

5 Koleksi Menarik Kata Mutiara tentang Cinta  • Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut kemulut tetapi cinta adalah anugerah Tuhan yang indah dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya.

  • Kejarlah cita-cita sebelum cinta, apabila tercapainya cita-cita maka dengan sendirinya cinta itu akan hadir.

  • Cinta seringkali akan lari bila kita mencari, tetapi cinta jua seringkali dibiarkan pergi bila ia menghampiri.

  • Cinta tidak selalu bersama jodoh, tapi jodoh selalu bersama cinta.

  • Cinta sebenarnya tidak buta. Cinta adalah sesuatu yang murni, luhur dan diperlukan. Yang buta adalah bila cinta itu menguasai dirimu tanpa suatu pertimbangan.

Acute Gastroenteritis (AGE) | Wabak serang 2,236 bayi

TAPAH: Punca kematian mengejut dua bayi awal minggu lalu, dipercayai akibat sejenis wabak dikenali sebagai Acute Gastroenteritis (AGE) yang dibawa virus rotavirus yang kini sudah menyerang 2,236 bayi di Perak.

Difahamkan wabak dibawa virus itu tersebar melalui air dan makanan dan hanya menjangkiti bayi di Teluk Intan, Hutan Melintang, Chenderong Balai, Langkap di Hilir Perak dan Batang Padang, Tapah, di sini.


Berdasarkan aduan diterima, rotavirus lebih mudah menyerang bayi berusia antara dua bulan hingga 10 bulan menyebabkan mangsa cirit-birit dan demam panas sebagai tanda awal.

Exco Kesihatan Perak, Datuk Dr Mah Hang Soon berkata penemuan punca wabak AGE itu diperolehi hasil ujian makmal sejurus dua bayi mati mengejut awal minggu lalu.


Katanya, virus berbahaya itu menyebabkan bayi menghidapnya hilang selera makan, sakit kepala, sakit perut, loya dan pelbagai tanda lain.


Dalam kejadian 30 Januari lalu, dua bayi, Tamil Selvan, sembilan bulan dan Varagaran Murugan, dua bulan, mati mendadak selepas diserang demam dan cirit-birit berulang.

Kedua-dua mangsa yang berasal dari Taman Julaiha dan Kampung Teluk Buluh, Hutan Melintang, di sini, mempunyai simptom sama iaitu cirit-birit, demam panas, mata bengkak dan badan bertukar kehijauan.


Menurut Dr Mah, sejak 27 Januari lalu sehingga semalam, 2,236 kes AGE dengan gejala cirit-birit dan muntah dikesan di dua daerah iaitu 1,397 kes di Hilir Perak dan 839 kes di Batang Padang.

“Bagaimanapun jumlah kes menunjukkan penurunan sejak seminggu lalu di hospital daerah itu. Kebanyakan kes AGE yang dikesan menunjukkan gejala cirit-birit dan muntah dan sebahagian besar bayi dijangkiti mendapat rawatan pesakit luar,” katanya pada sidang akhbar di Klinik Kesihatan Tapah, semalam.


Menurutnya, kajian sedang dijalankan Jabatan Kesihatan negeri Perak dengan kerjasama Institut Penyelidikan Perubatan dan Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan untuk mengenal pasti punca merebaknya wabak itu.


“Antara langkah berkesan bagi mengelak wabak itu merebak ialah memasak air sebelum diminum, membasuh tangan menggunakan sabun sebelum dan selepas makan serta ke tandas. “Mengurangkan memakan makanan mentah seperti ulam atau tidak dimasak, memasak makanan dengan sempurna, membersihkan peralatan pemakanan dan minuman bayi dengan merebus terlebih dahulu sebelum digunakan,” katanya.


Mah berkata, orang ramai yang mengalami demam, cirit-birit, muntah, loya, sakit perut, sakit kepala serta hilang selera makan perlu segera mendapatkan rawatan.


Berdasarkan data Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), dianggarkan lebih 440,000 kematian kanak-kanak dan bayi di seluruh dunia disebabkan rotavirus.

sumber Mymetro

Lelaki paling pendek dunia enggan berkahwin

SURUNGA, Nepal - Seorang warga emas yang didakwa lelaki terpendek di dunia, Chandra Bahadur Dangi menyatakan, dia berharap kehidupannya menjadi lebih baik selepas mendapat pengesahan Guinness World Records.
Dangi mendakwa dia memiliki ketinggian cuma 56 sentimeter (sm) dengan berat badan hanya 12 kilogram.
Pada minggu ini, sepasukan pegawai Guinness World Records dijangka tiba di kampung halaman Dangi di Purandhara, selatan Nepal bagi mengukur ketinggian lelaki berusia 72 tahun itu.
Dalam wawancara pertama bersama agensi berita AFP, Dangi berkata, pengesahan Guinness World Records amat bermakna buat dirinya selepas dia hidup susah selama bertahun-tahun.
"Saya percaya hidup saya akan menjadi lebih baik. Saya berharap saya akan menjadi terkenal di seluruh dunia," kata Dangi ketika ditemui pada satu acara keagamaan di Surunga, bandar yang terletak di tebing sungai Kankai, 280 kilometer ke tenggara ibu kota Nepal, Kathmandu.
"Saya mahu melawat negara-negara luar dan bertemu orang ramai di seluruh dunia."
Dangi yang memiliki lima adik-beradik yang mempunyai ketinggian normal kini menjalani kehidupan sebagai pesara.
Menurutnya, dia belum pernah bercinta dan masih belum berumah tangga.
"Saya pendek sejak zaman kanak-kanak. Justeru, saya tidak dapat mencari seorang wanita untuk berkahwin semasa saya muda. Kemudian saya meninggalkan terus idea mengenai perkahwinan.
"Pada peringkat umur ini, saya tidak berminat untuk berkahwin lagi," katanya.
Punca dia tidak membesar masih lagi menjadi misteri walaupun ramai pemegang gelaran lelaki terpendek dunia sebelum ini disahkan menghidap sindrom pembesaran terbantut yang mempunyai tanda-tanda sejak dalam rahim ibu lagi.
Dangi menyatakan, beberapa saudaranya akan mengaraknya pada festival semasa dia masih muda.
Menurutnya, dia tidak berkongsi sebarang bayaran yang diperoleh daripada saudaranya itu.
"Mereka melayan saya sebagai alat permainan," katanya kepada akhbar Republica.
Sehingga kini, rekod lelaki terpendek di dunia dipegang oleh warga Filipina, Junrey Balawing dengan ketinggian 59.93 sm.
Namun, jika dakwaan Dangi disahkan, dia bukan sahaja merampas gelaran Balawing tetapi turut diisytihar sebagai lelaki terpendek di dunia yang pernah direkodkan.
Seorang lagi rakyat Nepal, Khagendra Thapa Magar memegang rekod sebagai lelaki paling pendek di dunia selama setahun ketinggiannya dengan 67sm pada 2010.
Magar muncul di televisyen di Eropah dan di Amerika Syarikat selain menjadi duta pelancongan Nepal.
- Agensi

sumber kosmo

Bayi Terberat | 7.04 kilogram di China

credit to indah.com

BEIJING 8 Feb. - Seorang wanita di wilayah Henan, tengah China melahirkan seorang bayi seberat 7.04 kilogram.
Ia mungkin direkodkan sebagai kelahiran bayi paling berat di China sejak 1949.
Akhbar Tianjin Post semalam melaporkan, ibu berusia 29 tahun itu melahirkan bayi lelaki pada Sabtu lalu menerusi kaedah pembedahan Cesarean.
Proses kelahiran tersebut mengambil masa 20 minit dan ibu serta bayinya yang diberi nama Chun Chun berada dalam keadaan sihat.
Lapor akhbar tersebut, kedua ibu bapa Chun Chun mempunyai saiz fizikal normal dan tidak mengamalkan sebarang diet.
Menurut Guinness World Records, bayi yang dilahirkan seorang wanita Ohio seberat 10.77 kilogram pada 1879 direkodkan sebagai bayi paling berat. - AGENSI

sumber Utusan Online

Khidmat masyarakat 240 jam

KUCHING: Mahkamah Majistret di sini semalam mengarahkan seorang remaja perempuan, 18, menjalani program khidmat masyarakat selama 240 jam selepas didapati bersalah membuang bayi perempuan miliknya yang baharu lahir di sebuah stesen minyak di Petra Jaya, baru-baru ini.

Remaja berkenaan mengaku salah di hadapan Majistret Pradeep Singh yang membuat keputusan itu selepas meneliti laporan dikemukakan oleh kakitangan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Tertuduh yang tampak tenang sebelum hukuman dijatuhkan bagaimanapun gagal mengawal perasaan perasaan sedihnya sebaik majistret mengumumkan keputusannya.

Kesalahan yang dilakukan tertuduh didakwa di bawah Seksyen 317 Kanun Keseksaan kerana membuang bayi dan jika disabit kesalahan, boleh dihukum penjara sehingga tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

LAPORAN SELANJUTNYA DI SINI

Google Doodle | Charles Dickens 200th Birthday

Google Doodle Charles Dickens
 Charles Dickens. Beliau lahir pada 7 Februari 1812.

Ulang tahun yang ke-200 untuk Charles Dickens. Anda boleh research sendiri di Google atau Wikipedia tentang Charles Dickens.

4 Sifat Terpuji Rasulullah SAW


Sifat-sifat terpuji Rasulullah s.a.w :

SIDDIQ
Siddiq ertinya benar. Pada diri Rasulullah SAW, bukan hanya perkataannya yang benar, malah perbuatannya juga benar, sejajar dengan ucapannya. Jadi mustahil bagi Rasulullah SAW itu bersifat pembohong, penipu dan sebagainya.

“Dan tiadalah yang diucapkannya itu (Al-Quran) menurut kemahuan hawa nafsunya. Ucapannya itu tiada lain hanyalah wahyu yang diwahyukan kepadanya.” (QS An-Najm: 4~5)

AMANAH
Amanah ertinya benar-benar boleh dipercayai. Oleh kerana itulah baginda mendapat gelaran ‘Al-Amin’ yang bermaksud ‘terpercaya’. Apa pun yang beliau ucapkan, dipercayai dan diyakini sebagai seorang yang tidak pernah berdusta.

“Aku menyampaikan amanat-amanat Tuhanku kepadamu dan aku hanyalah pemberi nasihat yang terpercaya bagimu.” (QS Al-A'raaf: 68)

TABLIGH
Tabligh ertinya menyampaikan. Segala firman Allah SWT yang ditujukan oleh manusia, disampaikan oleh Baginda dan tidak ada yang disembunyikan walaupun ianya menyinggung Baginda sendiri.

“Supaya Dia mengetahui, bahawa sesungguhnya rasul-rasul itu telah menyampaikan risalah-risalah Tuhannya, sedang ilmu-Nya meliputi apa yang ada pada mereka, dan Dia menghitung segala sesuatu satu persatu.”
(QS Al-Jin: 28)

“Dia (Muhammad) bermuka masam dan berpaling, kerana telah datang seorang buta kepadanya.” (QS 'Abasa: 1~2)

FATHONAH
Fathonah ertinya bijaksana. Mustahil bagi seseorang Rasul itu bersifat bodoh atau jahlun. Dalam menyampaikan ayat Al-Quran dan kemudian menjelaskannya dalam puluhan ribu hadis memerlukan kebijaksanaan yang luar biasa.

Baginda SAW harus mampu menjelaskan firman-firman Allah SWT kepada kaumnya sehingga mereka mahu memeluk Islam. Nabi juga harus mampu berdebat dengan orang-orang kafir dengan cara yang sebaik-baiknya.

Apatah lagi Baginda mampu mengatur umatnya sehingga berjaya mentransformasikan bangsa Arab jahiliah yang asalnya bodoh, kasar/bengis, berpecah-belah serta sentiasa berperang antara suku, menjadi satu bangsa yang berbudaya dan berpengetahuan. Itu semua memerlukan kebijaksanaan yang luar biasa.

Semoga kita dapat menerapkan 4 sifat Baginda SAW di atas di dalam kehidupan kita dan mendapat keredhaan Allah SWT.

Wallahua’lam.

Salam Maulidur Rasul 2012 | Tema Maulidur Rasul 1433/2012

Salam Maulidur Rasul 1433/2012 kepada semua Umat seluruh umat Islam. Seperti setiap tahun, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah SWT kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.~ link

Tema kali ini adalah “PERSEFAHAMAN ASAS PERPADUAN UMMAH” selaras dengan tema Maal Hijrah 1433 bertempat di Dewan Solat Utama, Masjid Putra, Putrajaya. Sila rujuk di sini.

SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL 1433/2012 


Rehatkan minda dengan mendengar dan menyaksikan video di bawah ini. Renung-renungkanlah.
Lagu : Wahai Kekasih – Nazrey Johani

Selawat ke atas nabi Muhammad S.A.W.
SayangilahBaginda Rasulullah...
Cintailah Baginda Rasulullah...
Kerana
Rasulullah tersangat sayangkan umatnya...
Sayang Rasulullah kepada kita hinggalah tibanya hari kiamat...
Semoga...
Kita semua beroleh syafaat Rasulullah SAW..

Sollu 'ala Nabi...

Sibu Jaya pertama di Sarawak dilengkapi ‘Cloud Computing’

KUCHING: Sibu Jaya bakal menjadi bandar pertama di negeri ini dilengkapi dengan infrastruktur ‘Cloud Computing’ yang akan membolehkan masyarakat ber-komunikasi tanpa sempadan.
Menteri Perumahan dan Pelancongan Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg berkata, instrumen yang seakan-akan astro tetapi lebih kecil itu akan menghasilkan awan dan radar untuk menerima mesej, data, imej dan apa jua jenis komunikasi dari satu tempat ke tempat yang lain.
Menurut beliau, disebabkan projek Sibu Jaya tidak mendapat sambutan sebelum ini, maka kerajaan mengambil keputusan untuk menukar kawasan tersebut kepada perancangan yang moden.
“Saya melihat segelintir teknologi tidak sesuai kepada kita dan disebabkan itu, diperkenalkan ‘Cloud Computing’ yang akan memudahkan hubungan komunikasi sama seperti Hot Spot.
“Ia bagaimanapun akan menelan kos yang tinggi dan berapa banyak jumlah yang diperlukan, kami akan mengusahakannya untuk menjadikan murah,” katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Ulang Tahun Ke-40 Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) dan Majlis Ramah Mesra Gong Xi Fa Cai di Dewan Rafflesia, Wisma Sultan Tengah di sini, semalam.
Abang Johari menambah, sejurus projek ini berjaya kelak, ia akan diperkenalkan di semua kawasan projek perumahan kerajaan di negeri ini.
Penyedia teknologi bagi projek ini akan dibincangkan kemudian dan besar kemungkinan ia akan dilaksanakan oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) bagi pemasangan dan penyelenggaraan.
Dalam perkembangan ber-        kaitan, sempena Ulang Tahun Ke-40 HDC, perbadanan akan meng-adakan pertandingan skim HDC bagi menggalakkan semangat kejiranan.
Pertandingan yang akan berlangsung sehingga Disember itu akan menawarkan hadiah tunai ber jumlah RM18,000 untuk jawatan-kuasa kejiranan yang memenuhi kriteria yang ditetapkan.

TUTORIAL BLOG | CARA MEMBUAT SCROLL DI SIDEBAR WIDGET BLOG

Tentu ramai di kalangan blogger yang sudah tahu cara membuat scroll di sidebar widget. Kebaikan membuat scroll ini adalah untuk menjimatkan ruang blog kita supaya ia nampak kemas dan menarik. contoh yang paling senang adalah ketika anda membuat bloglist. Walaupun blogspot telah menyediakan alat untuk bloglist ini  tetapi ia tidak mempunyai scroll seperti yang ingin saya kongsikan di sini.

alert!!! sila backup dulu template anda untuk sebarang kemungkinan. :)

Langkah 1

Login - dashboard -design -edit html dan tick kotak expand widget templates

Langkah 2

Untuk memudahkan anda mencari kod di bawah tekan CTRL+F atau F3.

<div class='widget-content'>

Langkah 3

Bila dah jumpa kod tersebut, SILA GANTIKAN DENGAN KOD DIBAWAH INI.

<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:100px;'>

Langkah 4
Klik preview dan kalau tak ada error, bermakna anda telah berjaya lakukannya.
Anda boleh melihat contohnya di Bloglist sidebar blog ini.

Psstt; setakat ini hasilnya tak ada error. Selamat mencuba.
Anda juga boleh membuat scrolling di widget lain selain daripada Bloglist. Hanya ikut langkah-langkah di atas.

Klik di sini untuk MEMBUAT SPOILER DI BLOG

Sumber tutorial ni dari pelbagai.

73 Maut, 1,000 Cedera Dalam Rusuhan Bola Sepak Mesir


KAHERAH: Para peminat bolak sepak membuat rusuhan di padang selepas pasukan tuan rumah mendapat kemenangan yang tidak dijangkakan bersama skuad utama Mesir pada Rabu sehingga mengorbankan sekurang-kurangnya 73 orang manakala 1,000 lagi cedera di bandar pelabuhan Mediterranean itu, kata seorang pegawai.
Ia merupakan insiden paling buruk dalam rusuhan bola sepak di Mesir dan paling dashyat di dunia sejak tahun 1996.
Rusuhan tersebut berlaku selepas para penyokong Al-Masry dikatakan menyerbu ke padang selepas pasukan tuan rumah itu memenangi 3-1 dalam perlawanan dengan Al-Ahly, pasukan utama Mesir.
Menurut seorang saksi, para penyokong Al-Masry dilemparkan kayu dan batu kerana mereka menyerbu pemain dan penyokong dari pasukan lawan yang berlari keluar untuk melarikan diri.
Stesen televisyen tempatan menunjukkan rakaman di mana pemain Al-Ahly kelihatan bergegas untuk ke bilik persalinan mereka apabila pergaduhan tercetus di kalangan para penyokong yang berkerumun di padang.
Segelintir lelaki terpaksa menyelamatkan seorang pengurus dari pasukan yang kalah yang dipukul.
Pendakwa negara Mesir mengarahkan siasatan segera dilakukan dalam rusuhan berkenaan dan Persatuan Bola Sepak Mesir diarahkan untuk menggantungkan kejuaran tahunan.
Parlimen berkata, pihaknya akan melakukan mesyuarat tergempar.
Stesen televisyen tempatan melaporkan yang memetik kenyataan seorang pegawaiKementerian Kesihatan bahawa jumlah mangsa meningkat.
Seorang pegawai perubatan di rumah mayat Port Said yang enggan dikenali kerana dia tidak mempunyai kuasa untuk mengeluarkan maklumat, memberitahu jumlah kematian yang sama dan beberapa mereka yang terkorban adalah di kalangan pegawai keselamatan.
Ia merupakan rusuhan bola sepak yang dahsyat berlaku sejak 16 Oktober 1996 apabila sekurang-kurangnya 78 orang meninggal dunia manakala 180 yang lain cedera dalam rusuhan di sebuah stadium di Bandar Guatemala sebelum Piala Dunia yang melayakkan perlawanan antara Guatemala dan Costa Rica.
Seorang saksi berkata, orang ramai membalingkan batu, kayu dan botol-botol ke arah pasukan lawan sehingga mencederakan beberapa pemain.
Saksi yang tidak mahu namanya disiarkan memberitahu, suasana amat tegang di pandang sebelum salah seorang peyokong Al-Ahly mengangkat sepanduk menghina pasukan tuan rumah.
Pemain Ahly, Sayed Hamdi berkata kepada stesen televisten tempatan bahawa para pemain kemudiannya dibawa ke bilik persalinan sebagai perlindungan.
“Ia merupakan suasana yang mengganas,” kata Hamdi.
Seorang pegawai Kementerian Kesihatan, Hesham Sheiha memberitahu stesen televisyen tempatan, kebanyakan yang terkorban disebabkan oleh pendarahan dalaman akibat rusuhan yang berlaku. - AP

Pussycat Dolls lebih seksi

photo credit to utusan online
PUSSYCAT Dolls? Apa yang akan anda ingat kalau nama itu disebut-sebut dan dijelmakan semula? Selain gaya seksi melampau-lampau setiap anggotanya dalam penampilan, apa lagi?

Memang tak ada, bukan?

Justeru, apabila Pussycat Dolls dikatakan akan tampil semula setelah beberapa tahun berkubur, persoalan utama yang muncul ialah, seberapa seksi anggota-anggotanya kali ini?

Setelah sekian lama bubar, khabarnya Pussycat Dolls kembali mengejutkan dunia apabila album terbaru kumpulan berkenaan akan muncul di pasaran tidak lama lagi.

Bersama dengan kemunculan sekeping gambar seksi, anggota baru Pussycat Dolls diperkenalkan kepada umum oleh Robin Antin. Antin adalah orang yang bertanggungjawab sebagai pengasas kumpulan berkenaan ke dunia hiburan, selain turut memperkenalkan semula kumpulan tersebut dalam versi terbaru di tahun 2012.

Antin sudah mengesahkan bahawa lima jelitawan seksi telah dipilih untuk mengisi posisi iaitu Chrystina Sayers (Girlicious), Paula Van Oppen (So You Think You Can Dance) dan Lauren Bennet (Paradiso Girls).

Turut menjadi pilihan untuk mengegarkan semula arena hiburan dunia ialah Vanessa Curry (bekas anggota kumpulan Laker Girl) dan Erica Jenkins (Dallas Cowboys).

“Percayalah, gabungan terbaru ini akan meraih kejayaan yang sama seperti pernah dicatatkan oleh kumpulan Pussycat Dolls sebelum ini,” kata Robin Antin.

Pussycat Dolls terkenal sebagai grup vokal yang sering bertukar ganti anggotanya ekoran pelbagai masalah dalaman yang tidak berkesudahan.
Nicole Schezinger adalah salah seorang bekas anggota Pussycat Dolls yang sangat berjaya di pentas solo.

sumber Utusan Online

Lelaki paling seksi di dunia | David Beckham


LONDON 31 Jan. - Bintang bolasepak terkenal, David Beckham dinamakan sebagai lelaki paling seksi di dunia oleh majalah Heat pada tahun ini.

Pemain bola sepak kelab Los Angeles Galaxy itu, menduduki tangga teratas senarai 101 lelaki paling seksi selepas mengalahkan pelakon Ryan Gosling dan Ryan Reynolds yang masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga.

Pelakon Bradley Cooper berada pada tangga keempat diikuti dengan Jake Gyllenhaal.

Senarai 101 lelaki paling seksi di dunia telah diundi oleh lebih 1,000 pembaca majalah Heat, di mana kedudukan tempat yang ke-26 hingga 101 hanya berdasarkan pada undi sahaja.

Senarai lelaki seksi 25 teratas merupakan hasil keputusan daripada undi pembaca dan beberapa pakar panel seperti jurugambar selebriti, Nicky Johnston; pengasas syarikat Premier Model, Carol White dan editor kolum Style dalam majalah Heat, Jo Hoare.

Bintang filem Twilight, Robert Pattinson, pelakon filem The Dark Knight Rises, Tom Hardy dan pelakon Johnny Depp turut berada dalam senarai 10 teratas.

Hakim rancangan televisyen X Factor, Gary Barlow menduduki tangga ke-13 manakala penyanyi kumpulan Take That, Robbie Williams berada pada tempat ke-39.

Editor majalah Heat, Lucie Cave berkata, majalah tersebut menampilkan senarai lelaki paling seksi pada setiap minggu namun ini merupakan kali pertama mereka mengumpulkan senarai muktamad lelaki paling seksi di dunia.

"Pembaca dan pakar panel kami dengan jelas menyatakan tidak ada selebriti lain yang lebih layak menerima gelaran ''lelaki paling seksi di dunia 2012'' selain Beckham.

"Dia mempunyai bakat, gaya, daya tarikan dan karisma. Kami amat gembira Beckham mengungguli senarai teratas dalam pengundian itu," kata Cave. - AGENSI

sumber Utusan online

Followers